Aanbod Kinderfilosofie

“Hoe werkt dat met smaak?”. “Nou in je mond zitten smaakpapillen en die sturen de informatie naar je hersenen” “En hoe zit dat bij een baby, kan die ook al proeven?”. “Ja die proeft ook al eten via de navelstreng bij de moeder in de buik” “En waar proeft die baby dan mee?” “Met zijn hersenen, eh of toch niet, nou weet ik het even niet meer”

“Kan een hond denken?” “Nee die hond doet alles op zijn instinct, die denkt niet” “Nou volgens mij kan dat niet, want je moet toch ook denken dat je loopt en zo en dat doet een hond ook” “Weten we genoeg over denken om verder te kunnen? ” ……. “Denken doe je in je hersenen en in je lichaam, als je diep nadenkt over iets ben je aan het denken. Als je je lichaam gewoon moet bewegen dan denkt jou lichaam, jij denkt daar niet meer over na”

“Ik kan kijken maar niet zien” “Hoe werkt dat?” “Nou als ik mijn ogen dicht doe kan ik wel kijken naar iemand maar dan kan ik diegene niet zien” “En hoe zit dat als je slaapt. Kan je dan zien?” “Dan zie je de binnenkant van je oogkassen. Het zwart.” “Stel je droomt, hoe zit dat dan?” “Dan nemen je gedachten het over en worden je gedachten afgepeeld op het zwart van je oogkassen”

Wanneer je er voor kiest om mij uit te nodigen om filosofische gesprekken te voeren maken we eerst een afspraak voor een inventarisatiegesprek. Hierin kunnen we kennis maken, verwachtingen uitspreken en kan ik met je bespreken wat ik voor je kan betekenen. Meestal wordt er een afspraak gemaakt voor een serie gesprekken van 10 tot 15 gesprekken 1 keer in de week per onderzoeksgroep. Elke situatie is anders dus voor elke situatie een nieuw plan.

Na het inventarisatiegesprek maak ik een offerte waarin de gemaakte afspraken zijn opgenomen. Na akkoord op de offerte ga ik aan de slag. Ik ga voorbereidingen doen voor de gesprekken en zorgen dat de geheel verzorgde gesprekken plaats kunnen vinden.

Wanneer ik op locatie kom neem ik al mijn materiaal mee op een (digi)bord en rustige ruimte waar we kunnen zitten voor het filosofisch gesprek na. De groep waar ik mee ga werken komt binnen. Voor sommige voelt het onwennig als ze binnen komen. Anderen worden weer heel enthousiast. Weer anderen moeten de kat uit de boom kijken. Zij zullen een onderzoeksgroep zijn die samen gaat denken.

We gaan vaak in een kring zitten, staan of bewegen en dan gaan we van start. Ik neem prikkelende afbeeldingen, filmpjes, spelletjes en nog veel meer mee om nieuwsgierigheid te prikkelen. We gaan niet alleen luisteren en kijken maar vooral ook veel dingen met elkaar doen. Niet alleen binnen maar ook lekker buiten. Spelenderwijs de nieuwsgierigheid opwekken. Met deze nieuwsgierigheid in ons systeem gaan we het onderzoek aan in een gesprek. Vaak aan de hand van een filosofische vraag of aan de hand van een concept dat de onderzoeksgroep aandraagt. Wat weten we al over het concept? Hoe denk jij dat het zit? Welke gezichtspunten zijn er? Is het altijd zo? Wat zijn de gevolgen daarvan? Het gesprek roept verwondering maar soms ook verwarring op. De duur van dit gesprek valt samen met de doelgroep binnen de onderzoeksgroep. Even terugkijken op een gesprek is erg belangrijk. Welke rol heb jij gehad binnen het gesprek? Welke vaardigheden heb je toe kunnen passen? Welke denkpassen heb je gezien of gehoord tijdens het gesprek?

Waar?

Filosofische gesprekken kunnen op heel veel plekken plaatsvinden. Binnen het onderwijs, in een buurtcentrum, op een BSO, bij een bijeenkomst van het jongerenwerk, in de bibliotheek, eigenlijk overal waar kinderen en jongeren samen komen. Mocht u twijfelen over een eventuele toepassing van filosofische gesprekken neem dan gerust contact op.

Team en / of ouders betrekken

Mocht jij je (docenten) team of ouders ook de kans willen bieden om een keer te ervaren wat dat filosofisch gesprek nou eigenlijk is en wat ik doe? Dat is heel goed mogelijk en ook zeker wenselijk. Dan houd ik met het team en/of ouders ook een filosofisch gesprek en geef ik achtergrond informatie. Hoe meer draagvlak hoe beter! In het inventarisatiegesprek kunnen wij het hier zeker over hebben.

Nieuwsgierig?

Neem gerust contact op voor meer informatie of het het maken van een inventarisatie gesprek.